Yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde bölgemizde etkisi göstermeye başlayan bunaltıcı sıcaklar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.
"Kronik Hastalığı Olanlar Daha Fazla Etkilenmekte"
Aşırı sıcaklar; vücutta sıvı kaybına, hipertermiye (aşırı ısınma), solunum yollarının tahrişi ile nefes darlığına ve solunum problemlerine, sıcak çarpmasına ve güneş yanığı gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Aşırı sıcaklardan özellikle 65 yaş üzeri yaşlılar, gebeler, dört yaşından küçük çocuklar ve kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) ile açık alanda çalışanlar daha fazla etkilenmektedir.
Sıcak çarpması belirtileri ve yapılması gerekenler sıcak havaya maruziyet sonrası çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak sıcak çarpması adı altında topladığımız bu yakınmalar; hafiften şeddetliye kadar farklı derecelerde ortaya çıkabilmektedir. Baş ağrısı, baş dönmesi ve sersemlik, yorgunluk ve halsizlik, taşikardi (artmış nabız), deride kızarıklık veya yanma hissi, bulantı, kusma, konsantrasyon güçlüğü, tansiyonun düşüklüğü, baygınlık sıcak çarpması sonrası görülebillen durumlardır.
"Yağ Salça, Yoğurt ve Diş Macunu vb. Maddeler Sürmekten Kaçınılmalıdır"
Şikayetler hafif olarak görülmeye başlandığında öncelikle serin, gölgelik ve hava akımı olan bir yere geçilmeli, sıkı giysileri gevşetilmeli, vücut sıcaklığını düşürmek için serin su ile ıslatılmış bir bez kullanılarak soğutma yapılmalı, bu durumda hareket etmekten kaçınıp dinlenmek gerekmektedir.
Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmak güneş yanıklarına neden olabilir. Bu durumda deri
kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Bu durumda güneş yanığı olan bölge hemen serin, temiz su ile yıkanmalıdır. Daha sonrasında nemlendirici bir krem veya losyon uygulanabilir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler sürmekten kaçınılmalıdır. Eğer ciddi belirtiler varsa, bilinç kaybı söz konusu ise en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Sıcak ve Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları
Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Güneş özellikler bu saatlerde yeryüzüne dik açı ile geldiği için etkilenme daha
fazla olmaktadır. Eğer dışarda çalışılması gereken ya da dışarıya çıkılması gereken durumlarda mümkün olduğunca güneş altında, korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sıvı alımına dikkat etmelidir.
"Tansiyon Düşmesi ve Kalp Rahatsızlıkları Gibi Birçok Durumu Tetikleyebilmektedir"
Dışarıya çıkarken hafif, bol ve pamuklu kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Sıcak havalarda aşırı terleme ile su kaybı artmakta ve bunun ile birlikte tansiyon düşmesi ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok durumu tetikleyebilmektedir. Bu nedenle bol su içilmeli ve bunun için susamayı beklemeyin. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, kahve, çay, gazlı ve şekerli içecekler vücuttan
daha azla sıvı kaybına yol açabileceği için bunların yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi
içecekler tercih edilmelidir. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Buyüzden Bebek, çocuk, engelliler ve yaşlılar kapalı ve park halindeki araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.
Yaz aylarında klima kullanımı çok fazla olmaktadır. Özellikle sıcaklıkların çok yüksek olduğu zamanlarda eve girer girmez klima çalıştırılıp karşısında oturulmamalı, klima bakımlarının düzenli yapılıp, filtre temizliğine de ayrıca özen gösterilmelidir. Vücut ısısının dengelenmesi için sık duş alınmalı; mümkün olmayan durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Fiziksel aktivite için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik egzersiz için en
az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.