İSLAM, SEKÜLERİZM VE GELECEĞİN FELSEFESİ
S.Nakib Attas 1931 Yılında Malezya'da doğdu. Malay Dili ve Edebiyatı Profesörüdür. 1968-1970 yılları arasında aynı üniversitenin edebiyat fakültesi dekanlığını da yapan yazar İslam Felsefesi sahasında yaptığı değerli çalışmalarıyla birçok uluslararası felsefe cemiyetinin onur üyesi seçildi. Prof. Attas'ın birçok eseri bulunmaktadır.
Kitapta geçen konu başlıkları şunlardır:
1. Konuşma çağdaş Hristiyan-Batı arka plan
2. Konuşma seküler – sekülerizasyon - sekülerizm
3. Konuşma İslam: Din kavramı, ahlak ve maneviyatın temeli
4. Konuşma Müslümanların çıkmazı
5. Konuşma bilginin Batılılaşmaktan kurtarılması
6. Konuşma İslam’da eğitim kavramı
7-Tasavvufun olumlu yönleri.
Attas bilginin İslamileştirme kavramını belki ilk defa olarak açıklayarak, İslami eğitim felsefesi ve bu felsefenin oturtulacağı zemin konusunda bir çerçeve çizmektedir. Bilgi edinmenin ve İslami eğitimin gayesinin temel esprisi iyi bir insan yetiştirmektir, iyi bir vatandaş değil. Yani iyi bir insanı tanımlarken kullandığımız iyi kavramının anlamını üretmektedir. İnsan evrensel yani kamil insanı yansıtacak İslam üniversitesini ortaya çıkarmaktır.
Bu kitap kendi çapında muhteva olarak yoğun fakat düşüncelerinin ifade ediliş biçiminde muhtasar bir çalışmadır. Bu Kitap’ta tartışılan düşünceler daha derin incelemeler için genişletilmeli ve bunların doğrulukları, İslam'ın ilmi ve dini geleneğinde yansıyan ve İslami kaynaklarda da tasdik edilen hakikatin şartlarına uygunluğuna göre sorgulanıp değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
Bu kitap, niceliğin niteliği öldürdüğü, dikey boyutun yatay boyuta indirgendiği, sembollerin gerçek anlamlarını kaybedip kuru birer olgu haline geldiği ve gerçekliğin sanki teknolojik/bilimsel bir araştırma konusuymuşçasına ilerleme ve gelişme kavramlarına dayanarak ele alındığı modern çağın değerler manzumesinin Müslüman aydınlar ve düşünürler üzerinde nasıl bir dönüştürücü etki yaptığını sergilemektedir. Müslüman düşünür Seyyid Nakib EL-Attas bu kitabında, söz konusu dönüşümden geçmiş Müslüman aydınların sundukları görüşlerin modern bir İslam anlayışına dayandığını vurgulamakta ve onların sahih bir gelenekten ne kadar uzak düştüklerini eleştirerek ortaya koymaktadır.
S.NAKİB ATTAS / İNSAN YAYINLARI