KUR'AN AHLAKI-M. Şevket TATAR

6.04.2022 12:12:01
M. Şevket TATAR

M. Şevket TATAR

KUR'AN AHLAKI

M.Abdullah Draz 1894'de Mısır'ın Kefru'ş şeyh ilinde doğdu. 1912'de lise kısmını bitirdiği Ezher'den 1916 yılında alimiyet diploması aldı. Aynı üniversitedeki çeşitli görevlerinin akabinde 1930'da Usuli'd-din Fakültesi öğretim üyeliğine atandı. 1936'da gittiği Sorbona Üniversitesi’nde İnitation du Koran (Kur'an'a Giriş) ve tercümesini sunuyor olduğumuz La Morale du Koran'ı hazırladı. Mısır'a dönüşünü müteakip Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi diller tarihi öğretim üyeliğine tayin edildi. Daha sonra Darül-Ulüm Fakültesi, Tefsir profesörü oldu. Aynı zamanda El Ezher'de ders verdi. Bu tarihten itibaren ülke içinde ve dışında birçok önemli hizmeti başarıyla yürüttü son olarak, bir İslami kongreye katılmak üzere gittiği Pakistan'ın Lahur şehrinde, 1958'de vefat etti.

Muhammed A.Draz'ın bu kitabı yirminci yüzyılda bir Müslüman’ın kaleminden çıkmış en iyi eserlerden biridir. Sorbonne Üniversitesi’nde doktora tezi olarak hazırlanmış olan kitap, vahiy diliyle insanlığa öğretilmiş olan moral ilke ve değerleri akademik yöntemin imkânlarıyla sistemleştirmektedir. Bu sistemi vazife ahlakının terminolojisiyle çağdaş insan için anlaşılır kılmayı hedefleyen yazar sonuçta bütün İslam ilimleriyle modern ahlak feslefesinin kavramlarını birbirine başarıyla eklemektedir.

Kur'an ahlakı kitabında ortaya konan ahlak doktorinin Kur'an'ı vazife kavramının tanımına paralel olarak beş temel ilke üzerine oturtulmaktadır: Yükümlülük, Sorumluluk, Yaptırım, Niyet ve Gayret. Buna göre yükümlülük ve sorumluluk, insanın yüklendiği Emanet’in öteki adıdır. Bu akıl ve irade varlığı olarak üstlenilen vazife Kur’an’ın belirttiği değerleri yeryüzünde ikame etmektir. Yükümlü kılan otorite Allah'ın olduğu için akıl yükümlü kılınan beşeri gücü temsil etmektedir. Özgür irade ise sorumluluğu anlamlı kılan seçme gücüdür. Yaptırım ilkesi dünyevi ve uhrevi alanları kapsar; dolayısıyla hem ahlak hem de hukuk disiplinlerini ilgilendirir. Niyet ilkesi batı vazife ahlakında pek vurgulanmayan bir iç şart olarak ele alınırken gayret, Vazifenin gerçekleşmesini mümkün kılan efor veya cehde karşılık gelmektedir.

Okuyucu bu kitabı okurken Bergson, Kant gibi batılı filozoflara ait görüşlerin Kur’an ahlakıyla aşıldığına tanık olmakta, bunun yanı sıra fıkıh, kelam ve tasavvuf gibi geleneksel yaklaşımların tek bir konu etrafında nasıl bütünleştiğini fark etmektedir.

           

Kur’an Ahlakı, M.Abdullah Draz, Çevirenler: Prof. Dr. Emrullah Yüksel, Prof. Dr. Ünver Günay, İz Yayınları, Ağustos 2009,

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları


Tüm Hakları Saklıdır © 2021 Kahta Havadis | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.